Wat moet je doen bij een stroomstoring?

Hapasbar

Elektricien Utrecht helpt u graag bij een stroomstoring. Staat u er om de een of andere reden alleen voor bij een stroomstoring, dan is dit wat u moet doen. 

Stroomstoring

Een stroomstoring zorgt ervoor dat u voor een bepaalde tijd zonder stroom zit. Om erachter te komen wat het probleem is, moet het natuurlijk wel duidelijk worden wat de oorzaak is. Het kan zijn dat er een algehele storing is, maar het kan ook zijn dat er een apparaat in huis is dat de stroomstoring veroorzaakt. 

Controleren

Om te zien of het over een lokaal probleem gaat, moet er gekeken worden in de meterkast. Er moet gecontroleerd worden of alle groepenschakelaars zijn ingeschakeld. Bij een stoppenkast moet er gekeken worden of de smeltzekeringen in orde zijn. Als er niks aan de hand is met deze zaken, moet er gekeken worden naar de hoofdzekering. Als deze defect is, moet er contact worden opgenomen met een monteur. 

Controle van de apparaten

Er moet gekeken worden welke groep of stop het probleem heeft om de oorzaak achter de storing te vinden. Als dit is gevonden, moeten de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact worden gehaald en moet de stroom voor die groep weer worden ingeschakeld. Daarna moeten één voor één de stekkers weer in het stopcontact worden gedaan. Als de stroom uitvalt bij een bepaald apparaat, is dat degene die de stroomstoring veroorzaakt. 

Aardlekschakelaar 

Als er niks te zien is aan de zekeringen in de meterkast, kan het misschien aan de aardlekschakelaar liggen. Als deze aanstaat kan er met behulp van de testknop worden gekeken of er daadwerkelijk een storing is. In het geval dat de aardlekschakelaar uit staat, is het handig om eerst te proberen deze in te schakelen. Als die direct weer uitvalt, gaat het om een lokaal probleem.