Hapasbar
Image default
Energie

Perilex stekker aansluiten

 

Je mag elke stekker zelf in het stopcontact steken natuurlijk. Behalve de perilex stekker, deze stekker zit op apparaten die een hoog vermogen hebben. Een perilex aansluiting wordt wel eens vergeleken met krachtstroom. Krachtstroom wordt echter alleen aan bedrijven geleverd en niet aan consumenten thuis. Krachtstroom is namelijk 380V, terwijl we thuis genoeg hebben aan 230V. Zelfs als je elektrisch kookt kan je nog met 230V uit de voeten. Het is belangrijk om een perilex aansluiting altijd te laten doen door een elektricien omdat je een speciale aansluiting moet laten maken. Probeer altijd een ervaren en erkende elektricien te vinden, zoals elektricien Louwmans

Verschillende fasen aansluitingen

In de stoppenkast wordt er gebruik gemaakt van verschillende fasen, namelijk 1, 2 en 3 fasen aansluiting. Een 3 fase aansluiting is meestal krachtstroom en zie je meestal niet thuis. Vroeger werd er standaard een 1 fase aansluiting gebruikt omdat er ten eerste niet veel elektrische apparaten werden gebruikt en deze ten tweede niet veel stroom verbruikten. Tegenwoordig worden er veel meer apparaten gebruikt en voornamelijk veel tegelijk. In sommige gevallen is een 1 fase aansluiting dan niet meer voldoende. Bij een 1 fase aansluiting komen er twee draden de meterkast binnen, een fasedraad en een nuldraad. 

2 fase aansluiting

Wanneer je toch meer stroom verbruikt dan een 1 fase aansluiting aankan, dan ga je naar een 2 fase aansluiting. Sommige huizen hebben al een 2 fase aansluiting, dit kan je gemakkelijk zien in je meterkast. Bij een 2 fase aansluiting heb je namelijk twee groepen die aan elkaar verbonden zijn en dus ook maar een schakelaar hebben. Doordat de groepen gekoppeld zijn kan er meer stroom worden geleverd. Als je nog geen 2 fase aansluiting hebt, kan deze worden aangelegd door een elektricien. Meestal hoeft hiervoor niet heel de stoppenkast vervangen te worden maar kan het gewoon in de huidige kast.