Hapasbar
Image default
Winkelen

Hoe kies je een goede vijverpomp?

Als je een vijver of tuinvijver hebt, dan is het belangrijk om ook de juiste vijverpomp te kiezen. Een vijverpomp zorgt ervoor dat het water in de vijver of tuinvijver in beweging blijft, wat ervoor zorgt dat het water schoon blijft en niet gaat vervallen. De juiste pomp zorgt ook voor een rustige overloop, wat het visleven in je vijver ten goede komt. Ook als je grote waterpartijen hebt, zoals watervallen of een fontein in je tuin, dan is een goede vijverpomp essentieel. Hier volgen enkele tips om te helpen bij het kiezen van de juiste pomp.

Bepaal het vermogen

Het eerste wat je moet doen, is het berekenen van het vermogen dat je vijverpomp nodig heeft. Hierbij kijken we naar twee factoren: het volume waarmee je vijverpomp moet omgaan en de vermeende verlies koppen. Dit wil zeggen dat je het volume berekent dat de pomp moet verplaatsen (=volume x hoogte), waarbij je ook de hoogte van de fontein, waterval etc. meeneemt. Naast volume zijn er nog meer factoren waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de toevoerleidingen (indien aanwezig). Hierbij moet je rekening houden met een niveauverlies in de leidingen.

Kies het juiste type pomp

Er zijn verschillende typen pompekiten op de markt, afhankelijk van het volume, de grootte van de vijver en de temperatuur waarmee de pomp moet omgaan. Als je in de buurt van een meer, rivier of vijver woont, dan is het verstandig om een vijverpomp met een externe locatie te nemen, aangezien deze veel minder energie gebruiken. Ook als je een tuinpomp wilt, is het belangrijk om de juiste pomp te kiezen. Als je bijvoorbeeld een meerval, fontein of waterval in je tuin hebt, kunnen de druppelaar of de buis vijverpomp de beste optie zijn.

Ga naar een specialist

Als je een vijverpomp koopt, is het een goed idee om advies in te winnen bij een specialist in vijverpompen. Bij een lokale vijver en tuinwinkel kun je verschillende modellen en merken ontdekken en met de mensen die er werken praten over welke pomp het beste bij je situatie past. De mensen in de winkel kunnen je ook helpen bij het installeren en onderhouden van de pomp. Ze kunnen je ook vertellen welke stroom die je nodig hebt voor jouw pomp met het vermogen dat je hebt berekend.

Conclusie

Het kiezen van de juiste vijverpomp vereist veel voorbereiding, maar het resultaat is het waard. Om ervoor te zorgen dat je de juiste pomp kiest, bepaal je eerst het vermogen dat je nodig hebt om je vijver of tuinvijver in beweging te houden. Kies vervolgens het juiste type pomp om aan die behoeften te voldoen. Ten slotte is het aan te raden om een lokale vijver en tuinwinkel om advies te vragen, zodat je de best mogelijke pomp kiest voor je vijver of tuinvijver. Als je op zoek bent naar een goede vijverpomp, dan moet je deze tips zeker in acht nemen.

.