Vaarbewijs behalen

Hapasbar

Het behalen van een vaarbewijs is iets dat veel mensen willen. Het is immers een hobby van velen om in hun vrije tijd bijvoorbeeld even uit te waaiend door met een bootje het water op te gaan. Dit is echter niet altijd mogelijk, want zonder vaarbewijs ben je zeer beperkt. In Nederland ben je verplicht over een geldig vaarbewijs te beschikken indien je een waterscooter of bijvoorbeeld motorboot bestuurt die sneller kan dan 20 kilometer per uur. Daarnaast ben je ook verplicht een vaarbewijs te hebben als je een bootje bestuurt die langer is dan 15 meter.

 

Verschillende vaarbewijzen

Het behalen van je vaarbewijs is een proces dat lang, maar ook relatief kort kan duren. Om te beginnen zijn er twee soorten vaarbewijzen die je sowieso kunt halen. De eerste hiervan is het klein vaarbewijs I en de tweede is het klein vaarbewijs II. Bij het vaarbewijs behalen is het van belang dat je eerst een keuze maakt welke je wilt behalen. Met het klein vaarbewijs I mag je varen op binnenwateren. Bij een klein vaarbewijs II is het verschil dat je ook op de ruimwater mag varen. Met allebei de vaarbewijzen mag je een boot besturen die sneller kan dan 20 kilometer per uur en langer is dan 15 meter.

 

Het proces vaarbewijs behalen

Als je eenmaal hebt gekozen welk vaarbewijs je wilt behalen is het een kwestie van lessen nemen of bijvoorbeeld naar een vaarschool gaan. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een dagcursus. Vaak zorgen die cursussen ervoor dat je binnen een tijdsbestek van nog geen 15 uur al klaar bent om het examen in te gaan voor je vaarbewijs. Daarnaast zijn er echter ook mogelijkheden om je vaarbewijs online te halen en bijvoorbeeld vanuit huis een cursus te volgen. Het examen voor je vaarbewijs kun je afleggen bij het CBR. Het CBR is dan ook de organisatie die je vaarbewijs aan je mag geven. Je vaarbewijs behalen is gelukt als je voor de nodige examens geslaagd bent.

Voor meer informatie bezoekt u de website van zeilschool De Randmeren. Hier vindt u meer infromatie over de vaarbewijzen, mogelijkheden om boten te huren en kunt u zeillessen inplannen.