Hapasbar
Image default
Dienstverlening

Hernia – symptomen en behandeling

Een hernia en de daarmee gepaard gaande pijn in het getroffen segment van de wervelkolom is een van de meest voorkomende pijnlijke aandoeningen van het bewegingsapparaat. Dit is een van de eerste en meest voorkomende redenen om een fysiotherapiepraktijk te bezoeken. Naar schatting heeft 60-80% van de bevolking ten minste eenmaal in zijn leven met deze problemen te maken gehad, en bijna 90% van de samenleving heeft degeneratieve veranderingen van de wervelkolom van uiteenlopende ernst.

Hernia’s komen het meest voor in het lumbale gebied. Dit gebied staat bloot aan de grootste overbelasting van de gehele wervelkolom en vormt de overgang tussen het lumbale gedeelte met een grote mobiliteit en het heiligbeen met een kleine bewegingsvrijheid.

 

Symptomen

De schade aan de wervelkolom kan asymptomatisch zijn en zeer ernstige pijn veroorzaken. De karakteristieke symptomen van een hernia zijn:

– Pijn in het gebied van de wervelkolom;
– Beperking van de beweeglijkheid en verhoogde spierspanning in het gebied van de wervelkolom;
– Gevoelloosheid;
– Zintuiglijke stoornissen.

Deze pijn kan, afhankelijk van de plaats en de ernst ervan, uitstralen naar de omliggende weefsels. Cervicale discopathieën kunnen pijn veroorzaken in het hoofdgebied, de schouder en het gehele bovenste lidmaat, terwijl druk op de lumbosacrale zenuwen kan bijdragen tot pijn in de bilstreek en verder naar beneden in het been. Langdurige pijn kan ook leiden tot zwakte en verdere atrofie van de spieren die door de aangetaste zenuwwortel worden aangeleverd.

 

Behandeling hernia: Conservatieve behandeling

Niet-invasieve methoden omvatten symptomatische farmacologische behandeling, dus de geneesmiddelen van keuze zijn analgetica uit de groep van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en geneesmiddelen met myorelaxerende werking – voornamelijk gebruikt in de acute fase. In bijzondere gevallen worden opioïden aan de behandeling toegevoegd.

Om de kracht en de stabiliteit van de spieren rond de wervelkolom te vergroten en verdere incidenten te voorkomen, wordt gerichte kinesitherapie aanbevolen, gewoonlijk voorafgegaan door manuele therapie van het getroffen gebied.

Als aanvulling op de therapie wordt aërobe training met een lage belasting, zoals wandelen, aanbevolen.

 

Behandeling hernia: Chirurgische behandeling

Indien conservatieve behandeling faalt of de niveau veranderingen in een vergevorderd stadium zijn, kan worden gekozen voor invasieve behandeling. De meest gebruikte operatietechniek is stabilisatie/fusie van de wervelkolom.

Tijdens de ingreep worden ook de structuren die op de zenuwen drukken verwijderd. Deze behandeling van hernia maakt effectief een einde aan de extreme pijn in de wervelkolom.

 

De ideale situatie

Bij een Hernia is het lang niet altijd nodig om een chirurgische ingreep uit te laten voeren. Bezoek ter allen tijde een chiropractor om samen de mogelijkheden in kaart te brengen. Het kan best zijn dat de chiropractor de hernia kan verhelpen zonder chirurgische ingrepen. Bezoek www.chiropractiebennekom.nl voor meer informatie.