Hapasbar
Image default
Dienstverlening

Wat zijn kortsluitingen precies?

Normaal in een elektrische apparaat komt de stroom in via een draad en via een andere draad moet de stroom weer uit gaan. Tussen de draden zit een plaat maar als de plaat beschadigd is dan kunnen de 2 draden elkaar aanraken en zo de stroom door elkaar geleiden, waardoor dus kortsluiting kan ontstaan. Normaal in een apparaat zit er een weerstand in dat alle stroom rustig doorlaat. Wanneer het wel alle stroom doorlaat dan gaat alles zo snel naar het apparaat terwijl het apparaat dat niet aankan en zo ontstaan dus kortsluitingen. Wanneer er kortsluiting is moet je goed opletten dat het apparaat niet in de brand gaat slaan. 

Kortsluitings regelaar

Er bestaan een soort van kortsluiting regelaars dat zijn kleine apparaatjes die hoge pieken van stroom kan zien en tegenhouden. Ze vermijden dat er een kortsluiting komt en dat er geen vonken gaan komen in de meterkast. Wat moet je dan ook doen als er een kortsluiting komt en er waarschijnlijk vuur gaat komen? Je moet dan alles uitzetten, want zo kunnen de kabels beter afkoelen en zo wordt het dus kouder en waarschijnlijk gaat er niks raars extra gebeuren. Nadat je het uit hebt gedaan dan moet je het apparaat vervangen of repareren.

Hoe voorkom je kortsluiting??

Je kan kortsluitingen voorkomen als jij je apparaten om de maand of week checkt of niks mis is en alles werkt, Bekijk of de groepen in je groepenkast nog goed werken, Gebruik geen kabels die beschadigd zijn en trek de kabels niet metteen uit het apparaat. De kabels kunnen zo makkelijk kapot gaan als je ze eruit aan het trekken bent. De kortsluitingen kan je via deze manieren dus voorkomen. Laat elektriciens naar je huis toe komen als je niet weet hoe je het moet checken.