Nieuwe artikelen

Renault Captur occasion

Eigenlijk was de Captur al eens eerder door Renault gepresenteerd, pas in 2013 werd de mini SUV van Renault echter officieel gepresenteerd. Renault scoorde met de Captur, de auto werd een van de beste verkopende modellen in dit segment. De Renault Captur occasion is ondertussen ook een zeer gewilde gebruikte auto.

Gebaseerd op de vierde generatie van de Renault Clio

De Renault Captur is gebaseerd op de vierde generatie van de Renault Clio, al waren meteen al een aantal nieuwe elementen zichtbaar. Zo was het kleine handschoenenkastje (eindelijk) verdwenen en ingeruild voor een grote lade in het dashboard. Later, het is dan 2017, onderging de Renault Captur een aantal kleine aanpassingen. Zo kreeg de auto nieuwe voor- en achterlichten en eveneens een nieuwe bumper aan de voorkant van de auto. Als je een Renault Captur occasion koopt, dan koop je ongetwijfeld een auto van de eerste generatie, want pas in 2019 werd de tweede generatie van deze auto gepresenteerd. En dus zul je de Captur van de tweede generatie nog niet vaak tegenkomen op de occasionmarkt, al kun je natuurlijk geluk hebben.

Tweede generatie Captur is groter

Die tweede generatie bleek in elk geval groter dan de eerste generatie van deze auto. De Renault Captur is er tegenwoordig in drie verschillende benzine uitvoeringen en met PK’s variërend van 100 tot 155. In Nederland worden geen dieseluitvoeringen meer geleverd. Volgens auto blog Autodromen.nl zijn de Peugeot 2008 en de Opel Crossland X de grootste concurrenten van de Renault Captur. En zij kunnen het weten, want dit bijzonder actuele en inspirerende blog is steeds prima op de hoogte en kan je op alle vlakken hulp bieden in je zoektocht naar een nieuwe auto. Ook vind je er relevante informatie over aan auto’s gerelateerde producten als bijvoorbeeld laadpalen voor de elektrische auto.

Tags:

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Hapasbar.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Prijskaartje in het vizier: wat kost een bodykit écht?

Een bodykit geeft je auto een frisse look, betere aerodynamica en soms zelfs extra koeling. Maar wat betaal je nu precies voor bumpers, skirts en diffusers? De uiteindelijke rekening bestaat uit méér dan de kale aanschafprijs. Met de tips hieronder voorkom je verrassingen en stel je een realistisch budget samen. Materiaal bepaalt de basisprijs De keuze voor kunststof, glasvezel, ABS of carbon zet meteen de toon. Een complete PU-set voor een hatchback begint rond de 1.000 euro, exclusief montage. Carbonfiber stijgt al snel naar 3.000 euro door de hoge grondstofkosten. Kijk je naar premium merken, dan tik je voor een Revozport bodykit vlot 5.000 euro aan, maar je krijgt ultralicht materiaal dat vaak al in kleurgrond is afgewerkt. Vergelijk gewichten per paneel; elk bespaard kilo’tje scheelt brandstof en belasting op ophanging. Montage en lak: de verborgen posten Een set die “plug-and-play” heet, past zelden zonder bijslijpen. Reken op 6 tot

Gepubliceerd door Hapasbar.nl