Hapasbar
Image default
Particuliere dienstverlening

Locatie en ruimte voor zonnepanelen

Als het gaat om het opwekken van zonne-energie, zijn locatie en ruimte belangrijk. Niet elk pand heeft toegang tot zonlicht om zonne-energie op te wekken. Sommige eigendommen hebben schaduw of bevinden zich op locaties met een lage instraling, wat betekent dat zonne-energie mogelijk niet haalbaar is.

Een ander probleem dat u kunt ervaren, is dat u niet genoeg ruimte heeft. Hoe meer zonne-energie u wilt produceren, hoe groter het systeem dat u nodig heeft. Zonnepanelen hebben bijvoorbeeld veel dakruimte nodig en sommige daken zijn niet groot genoeg voor de hoeveelheid zonnepanelen die nodig zijn om uw energierekening volledig te compenseren. Klik hier voor meer oplossingen om de efficiëntie van uw zonnepanelen systeem te verhogen.

Hoe berekent u het zonnepotentieel van uw dak?

Er zijn een paar vuistregels die u kunt volgen die een algemeen idee kunnen geven van hoeveel dakruimte nodig is voor de installatie van zonnepanelen. Deze richtlijnen kunnen ook helpen bepalen hoeveel dakruimte u beschikbaar heeft om zonnepanelen op te plaatsen.

Over het algemeen kan elke vierkante meter dakoppervlak ongeveer 15 watt aan zonne-energie opwekken. Voor een installatie van zonnepanelen op een klein huis is dus slechts ongeveer 200 vierkante meter dakoppervlak nodig, terwijl een groter huis meer dan 1.000 vierkante meter dakoppervlak nodig kan hebben om het elektriciteitsverbruik naar behoren te compenseren.

Om een gemiddelde hoeveelheid energieverbruik van een gemiddeld Belgisch huishouden te compenseren, zijn ongeveer 18 tot 24 panelen nodig om effectief te zijn. Dat is natuurlijk als alles aan die panelen ideaal is: de plaatsing is optimaal, de panelen hebben een standaardwaarde en de locatie krijgt het hele jaar door voldoende zonlicht. Als u een van deze variabelen verandert, verandert ook het aantal panelen dat u nodig hebt.

Als u wilt weten hoeveel panelen een dak kan dragen, hebt u geen rekenmachine voor zonnepanelen nodig. Hier is een eenvoudige berekening die u kunt uitvoeren: Vermenigvuldig de vierkante meter van uw dak met .75 om rekening te houden met de vereiste zonne-achteruitgang. (Meer daarover hieronder.) Neem dat getal en deel het door 17,5, de gemiddelde oppervlakte van de standaardgrootte van de zonnepanelen. Het resultaat is het maximale aantal zonnepanelen dat u op het dak van uw huis kunt plaatsen.

https://zonnepanelenvogelvrij.be/kraaien-verjagen/