Hapasbar
Image default
Toerisme

Joodse wijk van Antwerpen

bezienswaardigheden joodse wijk antwerpen

In België wordt aangenomen dat het woord “beurs”, in verschillende fonetische varianten ingevoerd in vele Europese talen (Franse beurs, Duitse flora), afkomstig is van de naam van een rijke koopman van der Boers, die in Brugge woonde in de 13e eeuw. Aan het begin van de 16e eeuw werd Antwerpen het centrum van de Europese handel. Om de afhandeling van transacties en de kennismaking met goederenmonsters te vergemakkelijken, bouwde het stadsbestuur in 1531 het gebouw van de Beurs (Beurs) nabij de haven met een enorme binnenplaats omgeven door arcades. De inscriptie op het gebouw luidde: “Ten behoeve van kooplieden van alle naties en talen”, en het kon tegelijkertijd plaats bieden aan maximaal 5.000 kooplieden en makelaars. In 1868 brandde de oude Exchange af, maar werd herbouwd in neogotische stijl.

De beurzen van Lyon (1545), London Royal (1566) en Amsterdam (1608) werden opgericht naar het model van Antwerpen. Na de verovering en plundering van Antwerpen door de Spanjaarden in het midden van de 16e eeuw, en ook nadat de koningen van Spanje en Frankrijk weigerden te betalen op de leningen die ze aangingen, raakte de Beurs van Antwerpen in verval.

Namen uitspreken

In Antwerpen, net als in andere oude steden, spreken straatnamen over hun verleden. Namen die eindigen op vliet, lei en rui – zoals Sint-Jansvliet, Frankrijklei en Suikerrui – geven aan dat er beken, sloten en kanalen waren. Het woord markt geeft aan dat deze plaats een marktplaats was. Zo werden er eieren verhandeld op de Eiermarkt, paarden op de Paardenmarkt, vee op Veemarkt, linnengoed op de Lijnwaadmarkt, en de naam Vrijdagmarkt geeft aan dat ze hier op vrijdag handelden.

Diamond kwartaal

Diamanten worden in Vlaanderen geslepen sinds de 15e eeuw, sinds de tijd dat ruwe stenen uit India naar Brugge werden gebracht.

Het verval van Brugge leidde tot de bloei van Antwerpen, dat ondanks talrijke crises nog steeds de diamanthoofdstad van de wereld blijft. De Hoge Diamantraad van België (HRD Antwerpen) bevindt zich in Hovenierstraat 22. Om een ​​idee te krijgen van de omvang van dit gebied, loop je langs de Pelikaanstraat, Vestingstraat of Hovenierstraat. Hier, in de Joodse wijk, bevindt zich de zogenaamde Diamantwijk.

Het werk van 90 procent van de lokale bevolking houdt verband met de diamanthandel, die op alle dagen van de week in volle gang is, behalve op Sjabbat, dat wil zeggen van vrijdagavond tot het einde van zaterdag.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html