Hapasbar
Image default
Onderwijs

Indonesisch leren: een moeilijke taal of niet?

Indonesië is een schitterend land. Alleen daarom zou het al een goede reden zijn om je te verdiepen in de taal. Maar is het leren van Indonesisch goed te doen of is het heel erg lastig. Het antwoord is simpel: de taal is relatief gemakkelijk om te leren. In dit artikel geven we je een aantal redenen waarom.  

 

Hetzelfde alfabet 

 

In Indonesië gebruiken ze hetzelfde alfabet als in Nederland. Het is daarom gemakkelijker te lezen dan talen die een ander alfabet gebruiken. Het enige verschil zit hem in de uitspraak van bepaalde letters. Zo spreek je de ‘u’ vaak uit als een ‘oe’. Dat is een kwestie van wennen, maar dat lukt doorgaans snel genoeg. 

 

Werkwoordvervoegingen 

 

Een van de meest lastige zaken bij het leren van een nieuwe taal is de het vervoegen van werkwoorden in de taal. Mocht je dit nou ook erg lastig vinden, dan zit je bij het leren van Indonesisch aan het juiste adres. De taal kent namelijk geen vervoegingen van de tijd inwerkwoorden. Wanneer iets gebeurt, of gaat gebeuren, wordt simpelweg duidelijk uit de context.  

 

Het gebruik van lidwoorden 

 

Mocht je het ook lastig vinden om het correcte gebruik van lidwoorden te beheersen, dan heb je wederom geluk als je Indonesisch wil leren. Ook lidwoorden zijn er namelijk helemaal niet. Dit is voor de meeste Nederlanders echter wel even wennen, aangezien het gebruik van lidwoorden zo is ingebakken in onze taal. 

 

Niet alleen makkelijk 

 

Tot nu toe was er alleen goed nieuws, maar het leren van een nieuwe taal is vrijwel altijd een uitdaging. Neem bijvoorbeeld het feit dat het Indonesisch uit een hele andere taalfamilie komt. Dat betekent dat de meeste woorden vrijwel onherkenbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het tellen. In het Duits, wat uit dezelfde taalfamilie komt, tref je veel gelijkenis. Eins – zwei- drei– vier – fünf. Het Indonesisch is daarentegen compleet anders. satuduatigaempatlima. Ook kunnen woorden in de Indonesische taal compleet veranderen door een voor en/of achtervoegsels. Daardoor is het soms moeilijk om de betekenissen te onthouden. 

 

Mocht je de uitdaging uit willen gaan, dan raden we zeker een cursus Indonesisch aan. Dat zorgt ervoor dat je op een gestructureerde wijze de taal leert én onder begeleiding van een vakdocent. Zijn vreemde talen helemaal jouw ding? Dan is een cursus Arabisch wellicht ook het overwegen waard.  

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/indonesisch/