Hapasbar
Image default
Winkelen

Dit is de juiste manier om brandhout op te slaan

Het opslaan van brandhout is niet alleen een praktisch aspect, het is ook een kunst. Een juiste opslag van brandhout zorgt ervoor dat het efficiënt brandt, optimale warmte afgeeft en dat de uitstoot van rook geminimaliseerd wordt. Hoe bewaar je brandhout op de juiste manier? 

Het belang van een goede opslag

Naast het juiste hout kopen is een correcte opslag heel belangrijk. Wanneer hout langdurig aan vocht wordt blootgesteld, kan dit ertoe leiden dat het niet efficiënt verbrandt. Vochtig hout produceert minder warmte, waardoor je meer hout moet gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Bovendien kan vochtig hout meer rook en roet produceren. Naast de nadelen van vochtig hout zijn er nog andere risico’s verbonden aan een onjuiste opslag. Als hout wordt opgeslagen op een plek waar ongedierte aanwezig is, zoals termieten of ratten, kunnen deze het hout beschadigen en onbruikbaar maken. Ook kunnen er schimmels gaan groeien op hout dat op vochtige plaatsen is opgeslagen, wat bij de verbranding gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Stappen voor een juiste opslag 

De eerste stap bij het correct opslaan van brandhout is het kiezen van de juiste plaats. Idealiter moet het brandhout worden opgeslagen op een droge plaats waar het wordt beschermd tegen direct zonlicht en regen. Een goede plek kan een houtschuur, een opslagruimte of zelfs een deel van de garage zijn, zolang deze maar droog en goed geventileerd is. Een tweede stap is de manier waarop je het hout opslaat. Om ervoor te zorgen dat het brandhout droog en vrij van ongedierte blijft, kun je het beste gebruik maken van manden of planken om het hout in op te bergen. Deze helpen bovendien om het hout van de grond te houden, wat een goede luchtcirculatie rond het hout bevordert . Denk bij het kiezen van de planken na over het materiaal. Hout ziet er natuurlijk en esthetisch aantrekkelijk uit, maar staal of metaal zijn beter bestand tegen vocht. 

Ventilatie 

Een van de meest kritische aspecten van de opslag van brandhout is het zorgen voor een goede luchtcirculatie rond het brandhout. Wanneer brandhout te strak wordt gestapeld of in een gesloten ruimte zonder voldoende ventilatie, kan dit ertoe leiden dat het hout vochtig wordt. Om dit te voorkomen, moet er bij het stapelen ruimte tussen de houtblokken opengelaten worden, en mag het niet direct tegen de muur staan.